GENERAL AWARENES QUIZ 8

ANSWER WILL BE POSTED BELOW QUESTION

 

Q) ASPIRANTS CAN GIVE ANSWER IN COMMENT BOX

1) 4th National Review & Consultation on Swachh Iconic Places conference held in which of the following city? 

A) Hyderabad 
B) Pune 
C) New Delhi  
D) Tamilnadu 

2) Which ministry will organize a day-long Seminar on Technology Partnerships for Steering POSHAN Abhiyaan called ‘TECH-THON’ 

A) Ministry of Health and Family Welfare 
B) Ministry of Women and Child Development 
C) Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises 
D) Ministry of Culture 

3) Who inaugurated the NIMHANS Digital Academy 

A) J P Nadda 
B) Prakash Javadekar 
C) Ravi Shankar Prasad 
D) Dr. Mahesh Sharma 

4) Udyam Sangam-2018 is being organised by which of the following ministry 

A) Ministry of Women and Child Development  
B) Ministry of Culture  
C) Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises  
D) Ministry of External Affairs 

5) According to a Report what is the rank of India in Cyber Attacks Globally 

A) 12th 
B) 6th 
C) 10th 
D) 4th  

6) International Indian Film Academy Awards (IIFA) 2018 held in which of the following city 

A) Dubai  
B) Bangkok 
C) London 
D) Manila 

7) Where is the headquarters of the Asian Infrastructure Investment Bank 

A) Shanghai 
B) Bern 
C) Moscow 
D) Beijing 

8) Who has been awarded Best Actor in a leading role in International Indian Film Academy Awards (IIFA) 2018 

A) Irfan Khan   
B) Salman Khan  
C) Nawazzuddin Siddiqui 
D) Rajkumar Rao 

9) The book “Human Rights, Values and Cultural Ethos” is a collection of essays and lectures written by  

A) Khushwant Singh  
B) Dr. R.P. Dhokalia 
C) Meher Vij  
D) Amrita Pritam  

10) Who has been crowned as India's first 'Tribal Queen' 

A) Pallavi Darua 
B) Rashmirekha Hansdah  
C) Kriti Mishra 
D) Panchami Majhi   

11) Who is the chairman of the committee constituted for Standardization and Indigenization in Metro Rail 

A) Durga Shanker Mishra 
B) Ashwani Bhagat 
C) Sahib Singh Verma 
D) E. Sreedharan 

12) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)'s Fourth Annual Meeting will be held in which of the following country in July 2019 

A) Singapore  
B) Luxembourg 
C) Britain 
D) Germany 

13) Which institute has announced an equity investment of $100 million in India`s National Investment & Infrastructure Fund (NIIF) to help various development projects in the country 

A) Asian Infrastructure Investment Bank  
B) IMF  
C) World Bank 
D) UN 

14) Which of the following country will host a two day “World Tolerance Summit” in November 

A) India 
B) The United Arab of Emirates  
C) Iran 
D) Singapore 

15) Which is the world's most dangerous country for women due to the high risk of sexual violence and being forced into slave labour 

A) India 
B) Iraq 
C) Syria  
D) Pakistan 

16) Where is the capital of Turkey 

A) Antalya 
B) Rangoon 
C) Istanbul  
D) Ankara 

17) Which of the following company has signed an MoU with Saudi Aramco to jointly develop and build an integrated refinery and petrochemicals complex at Ratnagiri 

A) Dow chemical company 
B) ADNOC 
C) Panama Petrochem Ltd. 
D) None of the above 

18) How many Houses has Sanctioned under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) in Three Years across the country 

A) 28 Lakh  
B) 64 Lakh  
C) 51 Lakh 
D) 46 Lakh 

19) Recently which of the following country has agreed to work together with India on a project to develop a naval base at the Assumption Island keeping each other's concerns in mind 

A) Seychelles  
B) Germany 
C) Norway 
D) United States 

20) Who co-chaired the 15th Session of the IndiaAustralia Joint Ministerial Commission with the Australian Minister for Trade, Tourism and Investment, Steven Ciobo, in Canberra 

A) Ravi Shankar Prasad  
B) Suresh Prabhu 
C) Nitin Gadkari  
D) Narendra Modi 

21) How many Van Dhan Kendras will be set up by the Government across the country under the Van Dhan Scheme of the Ministry of Tribal Affairs 

A) 8500 
B) 5000 
C) 7500  
D) 3000  

22) Who won the re-election of Turkish president 

A) Juan Manuel Santos 
B) Muharrem Ince 
C) Erna Solberg 
D) Recep Tayyip Erdogan  

23) Ratnagiri Refinery & Petrochemicals Ltd is located in which of the following state 

A) Maharashtra 
B) Tamil Nadu  
C) Rajasthan  
D) Goa 

24) Who is the chairman of the Group of Eminent Personalities to study the Special Economic Zones (SEZ) Policy of India 

A) Suresh Prabhu 
B) Hasmukh Adhia 
C) Baba Kalyani  
D) Smriti Irani 

25) UN MSME Day is observed on which of the following date 

A) 27 June  
B) 29 June 
C) 15 June 
D) 10 June 


SOLUTION:

1) A

2) B

3) A

4) C

5) D

6) B

7) D

8) A

9) B

10) A

11) D

12) B

13)  A

14) B

15) A

16) D

17) B

18) C

19) A

20) B

21) D

22) D

23) A

24) C

25) A
GENERAL AWARENES QUIZ 8 GENERAL AWARENES QUIZ 8 Reviewed by Unknown on September 11, 2018 Rating: 5

No comments:

AWARENESS

Powered by Blogger.