GENERAL AWARENES QUIZ 7

ANSWER WILL BE POSTED BELOW QUESTION

 

Q) ASPIRANTS WILL GIVE ANSWER IN COMMENT BOX 

 

1) Who is the prime minister of Israel 
A) Abdul Hamid 
B) Tshering Tobgay 
C) Leo Varadkar 
D) Benjamin Netanyahu 

2) Who is the Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation 
A) D.V. Sadananda Gowda  
B) Chaudhary Birender Singh 
C) Suresh Prabhu 
D) Jagat Prakash Nadda 

3) Which airport's terminal 1 becomes first to offer automated check-in facility to passengers 
A) Chennai 
B) Delhi 
C) Pune 
D) Mumbai 

4) Which district has ranked first in First Delta Ranking of Aspirational Districts released by NITI Aayog 
A) Surat 
B) Dahod 
C) Raipur 
D) Indore 

5) Who has been elected the president of the International Kabaddi Federation 
A) Ashwani Kumar 
B) Ravi Krishan Takkar 
C) Mukesh Kumar Jain 
D) Janardan Singh Gehlot 

6) Who has been appointed as an additional (independent) director of ICICI Bank 
A) Rajeev Rishi  
B) Pawan Kumar Bajaj  
C) Girish Chandra Chaturvedi 
D) Usha Ananthasubramanian 

7) The Insurance Regulatory Development Authority of India (IRDAI) has allowed Life Insurance Corporation of India (LIC) to invest up to 51 percent in which of the following bank 
A) HDFC Bank 
B) IDBI Bank 
C) IDFC Bank 
D) Yes Bank 

8) Israel will gift 100 units of digital farming on an experimental basis to which of the following Indian state 
A) Gujarat  
B) Maharashtra 
C) Kerala  
D) Tamil nadu 

9) Which of the following mobile application has been launched which helps to track and trace missing and abandoned children in India 
A) ReHub 
B) ReUnite 
C) ReHome 
D) ReTrack 

10) Which of the following country has named 'worst human trafficking country 
A) North Korea 
B) Pakistan 
C) Afghanistan 
D) Syria  

11) Which of the following ministry has recently approved the institution of "Special Operation Medal 
A) Ministry of Home Affairs 
B) Ministry of Civil Aviation 
C) Ministry of Human Resource Development 
D) Ministry of External Affairs 

12) Where is the headquarters of UNESCO 
A) Bern 
B) Paris 
C) New York 
D) Berlin 

13) Who is the Union Minister of Consumer Affairs, and Food & Public Distribution 
A) D.V. Sadananda Gowda 
B) Radha Mohan Singh  
C) Nitin Jairam Gadkari  
D) Ram Vilas Paswan 

14) The Centre is set to replace the apex higher education regulator body University Grants Commission (UGC) with which of the following commission 
A) Technical Education Commission of India 
B) University Commission of India 
C) Higher Education Commission of India 
D) None of these 

15) Recently who joined UNESCO to promote safe and secure online environment for children and help empower our future digital citizens 
A) Sonakshi Sinha 
B) MS Dhoni 
C) Aishwarya Rai 
D) Sachin Tendulkar 

16) How much capital infusion has been approved by the Cabinet Committee on Economic Affairs for strengthening of Export Credit Guarantee Corporation 
A) Rs.2800 crore 
B) Rs.2500 crore 
C) Rs.1000 crore  
D) Rs.2000 crore  

17) In which of the following city the fourth National Consultation Meeting of Ministers of States & UTs, incharge of Food, Civil Supplies and Consumer Affairs held 
A) New Delhi 
B) Chennai  
C) Bhopal 
D) Pune 

18) The Ministry of Health and Family Welfare has restricted the manufacture of Oxytocin formulations for domestic use to public sector from 
A) 1st August 2018 
B) 1st October 2018 
C) 1st July 2018  
D) 1st March 2019  

19) “Statistics Day” is observed on which of the following date 
A) 24th June 
B) 13th July 
C) 2th July  
D) 29th June 

20) Recently which of the following country has been placed on the Grey list of countries that financially aid terrorism 
A) North Korea 
B) Syria  
C) Afghanistan 
D) Pakistan  

21) Who is the Union Minister of Health and Family Welfare 
A) J P Nadda 
B) Narendra Singh Tomar 
C) Ananthkumar 
D) Thaawar Chand Gehlot  

22) Sagarmala project is related to which of the following ministry 
A) Ministry of Shipping 
B) Ministry of Rural Development 
C) Ministry of Environment, Forest and Climate Change 
D) Ministry of Railways 

23) Who established the World Food Prize in 1986 
A) Norman Borlaug 
B) Dr Modadugu Vijay Gupta 
C) Alfred Nobel 
D) M. S. Swaminathan  

24) Who among the following is the winner of world food prize 2018 
A) Dr. Jan Low 
B) Dr Sanjaya Rajaram 
C) Dr. David Nabarro   
D) Dr. Maria Andrade 

25) Which programme has received Gold Award at the 52nd Skoch Summit 2018 
A) Digital India Programme 
B) Make in India 
C) Beti Bachao Beti Padhao 
D) Sagarmala 

 

 

 SOLUTION:

1) D

2) C

3) D

4) B

5) D

6) C

7) B

8) A

9) B

10) A

11) A

12) B

13) D

14) C

15) A

16) D

17) A

18) C

19) D

20) D

21) A

22) A

23) A

24) C

25) D



GENERAL AWARENES QUIZ 7 GENERAL AWARENES QUIZ 7 Reviewed by Unknown on September 11, 2018 Rating: 5

No comments:

AWARENESS

Powered by Blogger.